3. De Succesvolle werker

Het enneagramtype beschrijft je persoonlijkheid dus niet in detail maar geeft het onderliggende patroon, zoals een kaart niet het landschap exact weergeeft, maar de kenmerkende structuren in dat landschap.

Kenmerkende eigenschappen

Herkent je je in de Succesvolle werker (of Presteerder, Performer) dan zijn kwaliteiten als bedrijvigheid, leiderschap, competent zijn, oplossingen zien, enthousiasme, efficiency en praktisch waarschijnlijk op jou van toepassing.

Aandacht en energie

Je aandacht gaat als vanzelf naar de vele te volbrengen taken en dingen die gedaan moeten worden; naar doelen en resultaten; naar doen (actie); naar hoe de beste te zijn en een succesvol imago te creëren in de ogen van anderen.
Je hebt een snelle voorwaartse energie, gericht op resultaten en slagen, op efficiëntie (multitasking); op actief zijn en blijven; op aanpassen om aan het gewenste imago te voldoen; op obstakels voor prestaties uitsluiten, evenals uitsluiten van negativiteit en van gevoelens; op competitie en winnen; op er goed uitzien; status verdienen, prestige en macht; op het vermijden van falen.

Last van

Je vindt het lastig om niets te doen, om je eigen behoeftes en gevoelens te zien en ook wanneer anderen jouw prestaties niet zien. Ook heb je last van irritatie en boosheid wanneer iets of iemand jouw prestatie in de weg staat, van trage mensen en van je weg bewegen naar een nieuwe taak, wanneer het geen succes lijkt te worden. Overbelasting en uitputting ligt op de loer.

Anderen

Anderen hebben wellicht het gevoel dat dingen en doelen belangrijker voor jou zijn dan mensen en dat je geen aandacht voor hen hebt. Dat je hen wellicht meer inzet voor je doelgerichte agenda en te weinig ontspant en reflecteert.

Onderliggend

Je persoonlijkheid als Succesvolle werker stoelt op een onderliggende basisovertuiging, gevormd in je eerste levensjaren. Voor de 3 is dat de overtuiging dat de wereld “doen en presteren” waardeert boven “zijn”. En vervolgens dat je geliefd wordt en goedkeuring krijgt op basis van je prestaties, niet om wie je bent. De Succesvolle werker misleidt zichzelf door zich te vereenzelvigen met prestatie en uiterlijk, efficiëntie, druk en actief zijn, om zo te kunnen beantwoorden aan het beeld van succesvol zijn en goedkeuring. Wanneer de situatie eigenschappen vraagt, die je misschien niet meteen voorhanden hebt, neem je deze als een kameleon aan als de jouwe, om zo toch succesvol te kunnen zijn.

Persoonlijke ontwikkeling

Voor jouw persoonlijke ontwikkeling is van belang om je tempo te matigen en minder te werken. Emoties en fysieke sensaties (vermoeidheid) naar boven laten komen. Je af te vragen wat werkelijk belangrijk is. Oefenen om de eigen identiteit binnenin jezelf te zoeken, onafhankelijk van succes en verwachtingen van anderen.