4. De Romanticus

Het enneagramtype beschrijft je persoonlijkheid dus niet in detail maar geeft het onderliggende patroon, zoals een kaart niet het landschap exact weergeeft, maar de kenmerkende structuren in dat landschap.

Kenmerkende eigenschappen

Wanneer je je herkent in de Romanticus, dan zijn eigenschappen als gevoeligheid, creativiteit (onverwachte perspectief), aangesloten op gevoelens, empathie (met name met lijden), intens, romantisch, waarderen van het unieke en aparte, gepassioneerd, idealistisch waarschijnlijk op jou van toepassing.

Aandacht en energie

Je aandacht gaat als vanzelf uit naar wat er aan belangrijks en speciaals ontbreekt. Je hebt een focus op afstoten van wat negatief is in het ‘hier en nu’ en het aantrekken van wat er positief is in het daar en straks.
Je steekt je energie in uitvergroten van gevoelens, in het bijzonder verdriet, in het vermijden van het alledaagse wat er nu aan de orde is, weg van de middelmaat. Jijzelf bent het ijkpunt voor de wereld. Je zoekt naar wat er niet aanwezig is, naar wat er mist en naar oorspronkelijkheid en authenticiteit.

Last van

Je hebt wellicht last van ontevredenheid en boosheid over het leven zoals het is;  dat niets goed genoeg is; sterke wisseling in gevoelens;  verdriet en pijn geassocieerd met teleurstelling en tekortschieten; je willen onderscheiden en je anders, niet begrepen voelen; teveel uitvergroten en dramatiseren van emoties.

Anderen

Anderen zeggen last te hebben van, of te ervaren dat ze niet goed genoeg zijn; zich schuldig te voelen aan in de steek laten van de Vier; pijn over ervaren afwijzing; omgaan met steeds terugkerende emotionele intensiteit.

Onderliggend

Als gezegd is het niet je gedrag maar de onderliggende drijfveren en patronen, die jouw enneagramtype bepalen. De persoonlijkheid van de Romanticus stoelt op een onderliggende basisovertuiging, die gevormd is in de eerste levensjaren. In deze overtuiging ontbreekt in de wereld voor jou iets heel belangrijks en is het gevoel van diepe verbinding naar de achtergrond gegaan en ben je daarnaar op zoek. Je zoekt naar die liefde of situatie die uniek is, speciaal en die je volledig zal vervullen.

Persoonlijke ontwikkeling

Voor jouw persoonlijke ontwikkeling als Romanticus is het belangrijk om je te richten op wat er wel is in het hier en nu en daar tevreden mee te zijn; doorgaan ondanks wisselende gevoelens; je te richten op anderen; te wachten met reageren tot heftige gevoelens minder zijn, streven naar gelijkmoedigheid in emotie en actie; alledaagse dingen waarderen.